.

.

Thursday 20 November 2014

Ketam masak kari..




Seperti dijanjikan mari lah aku share resepi yang aku upload kat ig ari tu hehehe..
nak panggil ketam masak kari boleh..
ketam masak kari campur sos tomato & cili punnnn bolehhhh..hahaha
Anti aku yang ajar aku..nnt boleh la masak untuk suami tercintaa ok..:D

Bahan-bahan...

-ketam segar 
-kari babas (kari jenama apa pun boleh)
-sos tomato dan cili
-bawang merah + putih +halia (tumbuk sekali)
-bawang besar +cili besar (sebagai penambah rasa)


Ketam tu kena rebus dulu dgn serai hilangkan bau hanyir..
dah agak masak toskan...
then potong2 la ikut suka ati berkenan nak macamana..
lepas tu tumis bahan2 yang kena tumbuk tadi tu..
naik bau masukkan garam + ajinamoto + gula secukup rasa..
gaul2 then masukkan sos tomato + sos cili agak2 ya..
then masukkan kari babas dalam 5 sudu..
kalau rasa nak pedas lebih kan sikit pun takpa..
bahan2 dah sebati campur air sikit biarkan mendidih..
masukkan bawang besar dan cili besar tambahkan supaya resepi kita cantik yerr hehee
rasa dah ok baru masukkan ketam tadi.
gaul2 rata dan biarkan mendidih..
biarkan 10minit dan siap utk d hidang..
aku suka kalau pekat tapi tu semua mengikut citarasa masing2 yeerrrr...

Selamat mencuba!!
Dah buat sekali nak buat lagi tuuu...
percayaaaa...:)



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...